Практичне заняття
Собівартість та прибуток
Мета роботи: оволодіти методикою обчислення величин доходу, прибутку, рентабельності виробництва та окремих виробів.
Дохід – це виручка від підприємницької діяльності за вирахуванням матеріальних і прирівняних до них витрат (амортизація основних фондів, відрахування на соціальні потреби, платежі та витрати, які у кошторисі загальних витрат відносяться до “інших витрат”).
Прибуток – це та частина виручки, що залишається після відшкодування усіх витрат на виробничу і комерційну діяльність підприємства.
Загальна величина прибутку підприємства включає прибуток від реалізації продукції, матеріальних ціннос тей і майна, позареалізаційних операцій.
Прибуток від реалізації продукції обчислюється як різниця між обсягом реалізованої продукції (без урахування податку на додану вартість і акцизного збору) та її повною собівартістю.
Рентабельність – це прибутковість (дохідність) підприємства.
Рентабельність виробничих фондів (загальна рентабельність підприємства) визначається за формулою:

де П – загальний прибуток підприємства за рік, грн.;
ОФ + ОК – середня величина основних виробничих фондів і оборотних коштів підприємства за рік, грн.;
Розрахункова рентабельність підприємства :

де Пч – чистий прибуток підприємства за рік, грн.
Рентабельність сукупних активів:

де Ка – середня сума активів балансу підприємства, грн.
Рентабельність власного (акціонерного) капіталу:

де Пч – чистий прибуток за вирахуванням оплати процентів за кредит;
Кв – власний капітал, грн.
Рентабельність реалізованої продукції:

де Пр – прибуток від реалізації за певний період, грн.;
Ср – повна собівартість реалізованої продукції, грн.
Рентабельність певного виробу:

де Рі – рентабельність і-го виробу, %;
Ці, Сі – відповідно ціна і повна собівартість і-го виробу, грн.
Приклад
Розрахувати показники рентабельності пекарні за даними таблиці:
Асортимент
|
Річний обсяг реалізації, т
|
Повна собівартість, * грн.
|
Відпускна ціна,* грн.
|
Вага виробу, кг
|
Хліб пшеничний
|
70
|
0,63
|
0,75
|
0,9
|
Хліб житній
|
62
|
0,49
|
0,55
|
1,0
|
Батон
|
35
|
0,53
|
0,50
|
0,5
|
Булка українська
|
10
|
0,23
|
0,30
|
0,2
|
* ціни умовні.
Середньорічна вартість основних виробничих фондів – 145 тис. грн. і нормованих оборотних засобів – 20,5 тис. грн.
Розв’язання:
Рентабельність окремих виробів обчислюємо за формулою:

Рентабельність виробу “хліб пшеничний”:

Рентабельність виробу “хліб житній”:

Рентабельність виробу “батон”:

Рентабельність виробу “булка”:

Для обчислення рентабельності продукції пекарні слід розрахувати виручку від реалізації продукції (Вр) і собівартість реалізованої продукції (Ср):
ВР = 0,75 ´ 70000(0,9 + 0,55 ´ 62000 + 0,50 ´ 35000)0,50 + 0,3 ´ 10000)0,2 = 0,75 х 77777,78 + 0,55 ´ 62000 + 0,5 ´ 70000 + 0,3 ´ 50000 = 142 433,33 (грн.).
Прибуток від реалізації продукції:
Пр = Вр – Ср = 142433,33 – 120980,0 = 21453,33 (грн.).
Рентабельність продукції:

Загальна рентабельність виробництва:

Задачі для розв’язання:
Задача 1
Виробнича собівартість фрезерного верстата за звітний рік склала 9000 + 10 + № студента за журналом, (грн.). Витрати з реалізації верстата становлять 5 % виробничої собівартості. Відпускна ціна верстата 11800 + 10 + № студента за журналом (грн.). За рахунок зміни деяких деталей передбачається у плановому році зменшити виробничу собівартість на 2,1 %. Визначити зміну рентабельності виробництва фрезерного верстата.
Задача 2
Розрахувати показники рентабельності підприємства (див. табл.)
| |
Показники
| |
Обсяг випуску продукції, шт.
|
120000
|
Гуртова ціна за одиницю продукції, грн.
|
24
|
Собівартість одиниці продукції, грн.
|
20
|
Прибуток від реалізації продукції підсобного господарства, грн.
|
4000
|
Збитки від позареалізаційних операцій, грн.
|
2000
|
Середньорічна вартість, грн.
– основних фондів
|
122 000
|
– нормативних оборотних засобів, грн.
|
38 000
|
– ставка податку на прибуток, %
|
30
|
Задача 3
Порівняйте рентабельність продукції за три квартали на основі таких даних:
Показник
|
Одиниці виміру
|
Квартал року
| ||
І
|
ІІ
|
ІІІ
| ||
Кількість випущених виробів
|
шт.
|
1 500
|
2 000
|
1 800
|
Ціна одного виробу
|
грн.
|
60
|
60
|
60
|
Собівартість одного виробу
|
грн.
|
50
|
52
|
48
|
Задача 4
У таблиці наведені дані п’яти варіантів ведення бізнесу на підприємстві. При цьому постійні витрати для всіх варіантів незмінні. Заповніть таблицю і визначне варіант, при якому прибуток буде найбільшим.
№варіанта
|
Ціна,
тис. грн.
|
Випуск і реалі-зація, шт.
|
Виручка, тис. грн.
|
Питомі змінні витра-ти, тис.грн.
|
Загальні змінні витрати тис. грн.
|
Питомі постійні витрати, тис. грн.
|
Загальні постійні витрати, тис. грн.
|
Питомі сукупні витрати, тис. грн.
|
Сукупні витрати, тис. грн.
|
Прибуток (збитки) на одиницю продукції, тис. грн./ шт.
|
Прибуток
(збитки),
тис. грн.
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
11
|
12
|
1
|
74
|
110 000
|
9
| ||||||||
2
|
150 000
|
100
|
24 940
| ||||||||
3
|
90
|
55
|
70
| ||||||||
4
|
88
|
2 500
|
26
|
72
| |||||||
5
|
2 000
|
36
|
15
|
Задача 5
Планові показники виробів А і Б становлять:
А
|
Б
| |
Випуск і реалізація продукції, шт.
|
950
|
600
|
Ціна одного виробу, тис. грн.
|
125
|
65
|
Собівартість виробу, тис. грн.
|
100
|
50
|
Протягом року підприємство досягло зниження собівартості продукції виробу А на 5 %, виробу Б – на 2,5 %. Оптова ціна залишилась без змін.
Визначте, як змінилась фактична рентабельність продукції порівняно з плановою всіх виробів.
Перевір себе!
1. Визначте основну мету підприємницької діяльності.
2. Які основні економічні показники підприємницької діяльності Ви знаєте?
3. Назвіть основні відмінності між поняттями “дохід” і “прибуток”.
4. Які складові елементи загального прибутку підприємства та їх характеристика?
5. Яка роль прибутку в ринкових умовах?
6. Дайте характеристику формуванню та розподілу прибутку підприємства.
7. Назвіть показник оцінки рівня ефективності діяльності підприємства.
8. Які модифікації рентабельності (рентабельність ресурсів, що застосовуються і рентабельність продукції)?
9. Розкрийте методику розрахунку показників рентабельності.
10. Охарактеризуйте фактори підвищення прибутковості підприємства.
Тестові завдання
1. Витрати і прибуток збутових організацій включаються в:
а) оптову ціну підприємства;
б) оптову ціну промисловості.
2. Витрати і прибуток торговельних організацій включаються в:
а) закупівельну ціну;
б) оптову ціну підприємства;
в) роздрібну ціну;
г) відпускну ціну.
3. Під поняттям “прибуток від реалізації продукції” розуміють:
а) виручка, отримана від реалізації продукції;
б) грошовий вираз вартості товарів;
в) різниця між об’ємом реалізованої продукції у вартісному виразі (без ПДВ і акцизу) та її собівартістю;
г) чистий дохід підприємства;
д) затрати на виробництво реалізованої продукції.
4. Поняття “балансовий прибуток підприємства” включає:
а) виручку від реалізації продукції;
б) грошовий вираз вартості товарів;
в) різницю між об’єктом реалізованої продукції в вартісному виразі та її собівартістю;
г) прибуток від реалізації продукції, результати від іншої реалізації, доходи від них;
д) позареалізаційні операції, витрати і збитки від позареалізаційних операцій;
е) виручку від реалізації продукції за мінусом акцизу.
5. У поняття “рентабельність підприємства” входять:
а) прибуток, отриманий підприємством;
б) відносна доходність і прибутковість, що вимірюється у відсотках до затрат засобів чи капіталу;
в) співвідношення прибутку до середньої вартості основних фондів і оборотних коштів;
г) балансовий прибуток на 1 грн. реалізованої продук ції;
д) співвідношення прибутку до ціни виробу.
6. Рентабельність продукції визначається:
а) відношенням балансового прибутку до об’єму реалізованої продукції;
б) відношенням прибутку від реалізації до виручки від реалізації (без ПДВ і акцизу);
в) відношенням балансового прибутку до середньої вартості майна підприємства;
г) відношенням балансового прибутку до середньої вартості основних фондів і матеріальних оборотних засобів.
7. Рентабельність окремих видів продукції визначається:
а) відношенням прибутку, що включається в ціну виробу, до ціни виробу;
б) відношенням прибутку від реалізації до виручки від реалізації;
в) відношенням балансового прибутку до середньої вартості майна підприємства;
г) відношенням балансового прибутку до середньої вартості основних фондів і матеріальних оборотних засобів.
8. Рентабельність виробничих фондів визначається:
а) відношенням балансового прибутку до об’єму реалізованої продукції;
б) відношенням прибутку від реалізації до виручки від реалізації;
в) відношенням балансового прибутку до середньої вартості майна підприємства;
г) відношенням балансового прибутку до середньої вартості основних фондів і матеріальних оборотних засобів.
9. Рентабельність продажу – це:
а) витрати на 1 грн. активів;
б) прибуток на 1 грн. витрат;
в) прибуток на 1 грн. обсягу реалізації;
г) прибуток на 1 грн. власного капіталу.